Web Sitesi Kurma: Ücretsiz veya Profesyonel

Web sitesi kurma işlemi nasıl gerçekleşir? Sitesinin temel bileşenleri nelerdir?

Web sitesi kurmanın 3 yolu vardır. Bunlar,

  • (I) ücretsiz web sitesi kurulumu sağlamak,
  • (II) bir web tasarım ajansı veya web tasarım uzmanına web sitesi kurdurmak,
  • (III) profesyonel bir web sitesi kurulumu yapmak.

Tahmin edilebileceği üzere, harcanan zaman ve para üç seçenekte değişiklik gösterecektir. 1. yolu seçerseniz hiç para harcamadan, orta derecede zorluk çekerek (işleyişi öğrenmek ve uygulamak), birkaç hafta içerisinde görece basit siteler oluşturabilirsiniz. 2. yolu seçerseniz, hatrı sayılır miktarda para ödeyerek çok kısa bir sürede, hiçbir zorluk yaşamadan profesyonel bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. 3. yolu seçerseniz, görece daha az para ödeyerek, çok uzun zaman harcayarak bir web sitesi kurabilir; hatta bunu iş olarak da yapacak hale gelebilirsiniz. Özet tablo şu şekildedir:

Yol/DeğerKaliteSüreZorluk
1. Yol1/51 – 2 Hafta1/5
2. Yol5/51 Hafta0/5
3. Yol1/5 … 5/51 Ay … 6 Ay5/5

Şimdi her bir seçeneğe detaylıca göz atalım.

1. Yol: Ücretsiz Web Sitesi Kurma

Öncelikle, bir ana yol kavşağındayız. Ücretsiz web sitesi mi kuracaksınız, yoksa bu uğurda daha profesyonel bir iş için para harcayacak mısınız? Ücretsiz kurulum istiyorsanız, Ücretsiz Web Sitesi Kurma yazımıza göz atabilirsiniz.

Ücretli olarak web sitesi kurmanın da iki ana yolu vardır. Birincisi, bir profesyonele web sitesi kurdurma, ikincisi ise bu işi kendiniz üstlenme.

2. Yol: Web Tasarımcısı Aracılığı ile Web Sitesi Kurma

Web sitesi kurmak kolaydır ancak iyi bir web sitesi kurmak oldukça zor ve kompleks bir iştir. Web tasarım uzmanları, sitenin tüm fonksiyonlarının yanısıra ziyaretçiyi sitede istenen yere yönlendirme, daha fazla vakit geçirtme veya istenen formu doldurtmaya değin bir çok konuda özel eğitim alırlar. Bunları ziyaretçileri rahatsız etmeden yönlendirmek için renk kuramından, yazı tiplerinin verdiği hissiyata değin geniş bir yelpazede seçim yaparlar.

UI ve UX uzmanlığı, uzun zamanda elde edilebilen, teori ve pratiğin birlikte yürüdüğü zor bir iştir. Bu sebepler başta olmak üzere, işinizi bir profesyonele yaptırmanız, ilk anda gözlemlemekte zorlanabileceğiniz ciddi faydalar barındırmaktadır. Tamamen kişiselleştirilmiş ve amacınıza uygun web sitenizi sipariş etmek için ziyaret edebilirsiniz: YG Bil Web Tasarım

3. Yol: Profesyonel Bir Web Sitesi Kurma

Ücretsiz kurulum ve ajans kurulumunu doğru sayfalara yönlendirdikten sonra, kendisi profesyonel bir web sitesi kurmak isteyenler için yazımız devam etmektedir.

Kendiniz veya bir başkası için web sitesi kurmaya karar verdiyseniz, öncelikle üç temel kavramı biliyor olmalısınız. Ücretsiz Web Sitesi Kurma yazımızda da anlattığımız gibi, her web sitesinin üç ana bileşeni vardır: Domain, Hosting ve Programlama Dili veya Site Kurma Aracı.

Temel Nokta: Web sitesi, bir dosyalar bütününün devamlı ulaşılabilir olması ile mümkündür. Dosyalar bütününü oluşturma, barındırma ve erişme işlemleri bu üç temel bileşen ile sağlanır. Her birine detaylı bir bakış atalım.

Dosyaları Oluşturma: Programlama Dilleri veya Site Oluşturma Aracı

Web sitesini oluşturan dosyalar, programlama dilleri ile yazılabilir. Yalnız bu iş için kodlanmış iki dil mevcuttur: HTML ve CSS. Bunlarla birlikte, fonksiyonel özellikleri kazandıracak olan JavaScript dili de site oluşturmak için gerekli olan temel 3 dil arasında yer alır. HTML, sitenin içeriğini; CSS, sitenin ve içeriğin şeklini; JavaScript ise sitenin işlevselliğini kontrol eder. Bu üç dili öğrenmek site kurmak için elzemdir. Detaylı bilgi ve kod notları için her birinin sayfasına göz atabilirsiniz: HTML | CSS | JavaScript

Hiç kodlama bilgisi olmadan da site oluşturmak mümkündür. Burada, CMS (Content Management System) adlı araçlar devreye giriyor. CMS, kodlama bilgisi olmadan site oluşturmaya yarayan, size sunulan seçenekler ile kodları kendisi oluşturan sistemlerdir. En yaygın kullanılan CMS, WordPress‘tir.

CMS Kullanılırken Kodlama Bilgisi İşe Yaramaz mı?

Nasılsa CMS kullanılıyor diye kodlama dillerinin tamamen işlevsiz olduğu kanaati yanlıştır. Zira CMS’lerin tamamının -ücretli versiyonları da dahil- pratik mecburiyetlerle sınırlamaları mevcuttur. Normal şartlarda bir web sitesi oluştururken, kodlama ile, ekranın her bir pikseli üzerinde söz sahibi oluruz. Ancak CMS’ler ciddi kısıtlamalar ile gelir. En çok kullanılan ve istenen özellikleri bir menü aracılığı ile size seçtirdiği için, sizin menü olarak verilen dışında bir isteğiniz olursa buna erişiminiz mümkün olmayacaktır.

Örnek vermek gerekirse, şu an yazılan paragraftaki harflere CMS kullanarak gölgelendirme eklemek mümkün değildir. Yahut başlıkların bir animasyon ile belirmesi, bir süre sonra şekil değiştirmesi de yine CMS tarafından sağlanmamaktadır. Bunları sağlayan bir CMS ise yine bir başka akla gelen özelliği sağlamıyor olacaktır. Sağlamayabilir değil, sağlayamaz. Zira web sitesi kurarken yapılabileceklerin sınırı, hayal gücünüzün sınırı ile belirlenir. Ancak CMS’ler menüler aracılığıyla size seçenekler sunduğu için tasarıma kaçınılmaz bariyerler getirir.

Ne var ki, birçok CMS aynı zamanda kod yazımını destekler. Bu da, genel geçer işlerin CMS ile var edilmesini, ötesinin ise kodlayarak oluşturulmasını mümkün kılar. Sonuç olarak, CMS kullanımı işleri hızlandırıp kolaylaştırırken, kodlama bilgisi ile CMS’in koyduğu sınırlar kalkar ve istenen her özellik siteye eklenebilir. CMS ve kodlama dilleri kombinasyonu en verimli çalışma sistemidir.

En İyi CMS Hangisidir?

Bu sorunun elbette net bir yanıtı yok. Ancak istatistiksel olarak bakılırsa, sayıları 1.5 milyarın üstündeki tüm web sitelerin %32’i kadarı hiçbir CMS kullanmaz. Tamamının %43’ü ise WordPress tabanlıdır. Bunu, yaklaşık %4, %2 ve %2 ile sırasıyla Shopify, Wix ve SquareSpace izler.

Tüm sitelerin %43’ü ve CMS kullanan sitelerin %64’ünü kapsayan WordPress, açık ara sektör lideridir. CMS’in yaygın olmasının bir avantajı, üzerine bir çok kaynak bulunması ve birlikte çalışacak sayısız eklenti ve tema üretilmesidir. Bu pratik sebeplerle, CMS öğrenecekseniz, WordPress’i tavsiye ederiz.

Hosting

Dosyaları CMS ve programlama dilleriyle oluşturduktan sonra, bunları barındıracak bir sunucuya ihtiyacımız var. Sunucu, bu iş için özel olarak üretilmiş olsa da aslında 7/24 açık ve internete bağlı bir bilgisayardan ibarettir. Her zaman ulaşılabilir olmak ve büyük internet trafiği yükünü kaldırmak kolay olmadığından yalnız bunu sağlamak için oluşmuş bir sektör mevcuttur. Kısacası, bir sunucu kiralamanız ve yıllık ücret ödemeniz gerekir. Ardından kiralanan sunucuya oluşturulan belgeler yüklenebilir.

Hosting fiyatları değişkenlik gösterir. Kiralanan sunucunun dosya kapasitesinden, ne kadarlık trafiği kaldıracağına; işlemci hızından, sunacağı ekstra güvenlik önlemlerine dair fiyatı etkiler. Ayrıca kimi sunucu planları belli sayıda site barındırmanıza izin verirken, kimisi buna bir sınır koymaz ve aldığınız bellek boyutuna ulaşmadıktan sonra istediğiniz kadar farklı web sitesi dosyası barındırabilirsiniz.

Hangi sunucu güvenilirdir ve nerden hosting alınmalıdır diye soracak olursanız, yalnız kişisel deneyimlerden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabiliriz. Bizim de hosting hizmetini kullandığımız ve uluslararası bir firma olan Hostinger, kanaatimizce işlerliği iyi olan bir hosting firmasıdır.

Domain Adı

Dosyalar oluşturuldu ve sunucuya yüklendi. Peki bu sunucuya nasıl erişim sağlanacak? Bahsedildiği üzere, sunucu dediğimiz aslında bir bilgisayardır ve malumunuz her bir bilgisayarın bir IP adresi vardır. Akılda kalıcı olması açısından sitelere IP adresi girilerek ulaşılmaz.

İşletmenizin sitesinin 198.235.32.12:9483 gibi bir adresi olması pratik açıdan mümkün değildir. Bu sebeple bu IP adresine yönlendirecek bir alan adına ihtiyacımız vardır. Domain adı tam olarak bu işlevi görür. Arama çubuğuna yazılan adın hangi IP’ye, dolayısıyla hangi sunucu bilgisayara karşılık geldiğini iletir ve erişmeye çalışan tarayıcıya bir yol gösterir.

Domain adı da yine hosting gibi özelleşmiş bir sektördür ve belli şirketler tarafından domain adı bankası oluşturulup tutulur. Bu sebeple, domain adını da kiralamanız gerekecektir. Fiyatları değişkenlik göstermekle birlikte, yaklaşık olarak yıllık 10-15 dolar civarındadır. Domain adını yine hosting sağlayan şirketler aracılığıyla kiralayabilirsiniz.

Similar Posts